RADIOLOGIE VOOR DIEREN.

Ondervindt uw dier hinder, loopt het moeilijk en vermoedt u dat er iets gebroken is, ingeslikt of een ander probleem? Door middel van radiologie en een röntgenfoto brengt dierenarts David Boel de binnenkant van uw dier helemaal in beeld. Zo kan de perfecte diagnose gesteld worden. 

Wat kan de dierenarts zien op de röntgenfoto?

Op basis van de röntgenfoto kan dierenarts David Boel perfect de botten, het vet, gas, weke delen en metalen voorwerpen in kaart brengen. Op die manier wordt het probleem duidelijk en kan er een juiste behandeling opgestart worden.

Botten, gebit en andere lichaamsdelen.

Radiologie is ideaal om problemen met het gebit of de botten van uw huisdier op te sporen. De schedel, de wervelkolom en meer: ze worden stuk voor stuk haarscherp in beeld gebracht. Toch niet voldoende? Dan kan een CT- of MRI-scan soelaas brengen. Ook dat kan dierenarts David Boel voor u regelen.

Maar niet enkel botten geven hun geheimen prijs, ook organen zoals de longen en het hart kunnen bekeken worden. Verder kunnen ook nier- en blaasstenen opgespoord worden door middel van radiologie, al blijkt een echografie vaak een betere methode.

Veilige röntgenstralen.

Bij dierenarts David Boel wordt gewerkt met de nieuwste technologie. De röntgenapparaten voldoen dan ook aan de strengste normen en zijn veilig voor uw huisdier. Uw huisdier ondervindt er minimale hinder van. Het is overigens niet toegestaan om bij de bestraling te blijven.

Analyse van de resultaten.

Vaak kan er al onmiddellijk na het nemen van de röntgenfoto’s een diagnose gesteld worden. Soms is er verdere analyse nodig, maar uiteraard wordt u op de hoogte gehouden van de resultaten. Eventuele vervolgstappen kunnen dan besproken worden.

Röntgenfoto's voor sport en fok:

Digitale röntgenfoto’s worden genomen van de ellebogen, heupen en rug. De eerste beoordeling wordt in de praktijk gedaan.

Deze resultaten kunnen worden verzonden voor beoordeling  door o.a KMSH en/of SV (Duitse Herder)


Meer weten?

Wenst u meer te weten over radiologie of wenst u een afspraak te maken? Contacteer dierenarts David Boel voor een afspraak. 


ECHOGRAFIE VOOR HUISDIEREN.

Naast radiologie kunt u ook voor een echografie bij Dierenarts David Boel terecht. Het gaat dan om een onderzoek op basis van geluidsgolven. Een techniek die bijvoorbeeld ook vaak wordt gebruikt bij zwangere vrouwen en onschadelijk is voor zowel mens als dier.

Voorbereidingen voor de echografie.

Bij het uitvoeren van een radiologie kan u als baasje perfect aanwezig zijn. Het is wel belangrijk dat uw huisdier nuchter arriveert. U laat het voederen dan ook beter tot 12 uur voor de echo achterwege. Verder verloopt een echografie ook makkelijker met een volle blaas. Voorafgaand aan het onderzoek zal uw huisdier op de plek waar het onderzocht wordt geschoren worden. In het merendeel van de gevallen is er geen verdoving nodig, maar het kan wel.

Waarvoor wordt een echografie ingezet?

 Een echografie wordt veelvuldig ingezet om de weke delen in beeld te brengen:

●      Het hart: dit kan uitstekend onderzocht worden door middel van een echo. Zowat alle mogelijke hartkwalen kunnen met een echografie gedetecteerd worden.

●      De buik: de verschillende organen in de buikholte kunnen makkelijk onderzocht worden. Darmen, lever en nieren kunnen van boven tot onder bekeken worden.

●      De pezen: de vorm en structuur van de pezen kunnen goed bekeken worden. Een scheur wordt zo makkelijk gevonden.

●      Het oog: het oog en de ruimte erachter kan makkelijk bekken worden. Een echo geeft info over de lens, het netvlies en eventuele afwijkingen.


Meer weten?

Wenst u meer te weten over echografie of wenst u een afspraak te maken? Contacteer dierenarts David Boel voor een afspraak.

Maak een afspraak